ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ "ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ" ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ (5) 6 μέχρι 12 ΧΡΟΝΩΝ6 - 12 ετών


Το παιδί σιγά, σιγά μεγαλώνει και το δωμάτιο μεταμορφώνεται παράλληλα με την προσωπικότητα, τη διάθεση και τις απαιτήσεις του για μάθηση. Είναι πια γεγονός! Το παιδί πάει σχολείο και βρίσκεται καθημερινά σε ένα νέο περιβάλλον, το οποίο θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη ζωή του. Στόχος σας είναι να συνδυάσετε όσο καλύτερα μπορείτε τη διασκέδαση με την προσπάθεια να επεκτείνει τους ορίζοντες της γνώσης.

Σε αυτή τη φάση πολλοί γονείς επιλέγουν να ανακαινίσουν πλήρως το δωμάτιο του παιδιού προσφέροντάς του ένα δωμάτιο με κρεβάτι, κομοδίνο, βιβλιοθήκη και γραφείο. Αν, όμως,
τα προηγούμενα χρόνια είχατε επιλέξει έπιπλα σε ουδέτερες (και όχι μπεμπέ) αποχρώσεις, μπορείτε απλά να επέμβετε στο χώρο κάνοντας μικρές, διορθωτικές επεμβάσεις.

Σε αυτή την περίπτωση, θα προσθέσετε περισσότερα ράφια στην υπάρχουσα βιβλιοθήκη, θα αφαιρέσετε το τραπεζάκι δραστηριοτήτων και στη θέση του θα φτιάξετε ένα άνετο γραφείο που θα βοηθήσει το μικρό μαθητή να συγκεντρωθεί καλύτερα στο διάβασμά του.

Επιλέξτε μια πλευρά στο χώρο του δωματίου, που φωτίζεται όσο το δυνατόν καλύτερα από φυσικό φωτισμό και οργανώστε το γραφείο με τη βοήθεια του παιδιού σας. Το πώς θα οργανώσετε το γραφείο και με τι θα το εξοπλίσετε είναι κάτι που θα αποφασίσετε από κοινού.

Μια μολυβοθήκη ή βάση οργάνωσης για τα μολύβια, τους μαρκαδόρους, το χάρακα, τους συνδετήρες και το ψαλιδάκι, κύβοι ή μπλοκ σημειώσεων, κάποια χαρτοθήκη, ντοσιέ και τετράδια είναι αρκετά για τη σωστή οργάνωση του γραφείου. Η τάξη και η σωστή οργάνωση του γραφείου είναι ένας ακόμη (έμπρακτος) τρόπος να μάθει την αξία τους και να συνειδητοποιήσει πως αυτά διευκολύνουν καθημερινά τη ζωή του. Βγείτε μαζί στα μαγαζιά και αφήστε το να επιλέξει βάσει της λίστας σας έξυπνα σχέδια και χαρούμενα χρώματα για τον εξοπλισμό του γραφείου, που θα το προδιαθέτουν ευχάριστα να εργάζεται εκεί.

Εάν το γραφείο του είναι πολύ μικρό και δεν επαρκεί, τοποθετήστε μια μεγάλη ξύλινη τάβλα επάνω στα κλασικά τρίγωνα πόδια - στηρίγματα από ξύλο, ώστε να δημιουργεί και να μελετά το παιδί με άνεση επάνω σ' αυτήν, αλλά και να χειρίζεται αργότερα με ευκολία το κομπιούτερ του.

Ο μαυροπίνακας παραμένει. Στον τοίχο, όμως, και συγκεκριμένα πάνω από το γραφείο του παιδιού μπορείτε να προσθέσετε ένα ημερολόγιο, στο οποίο θα αναγράφονται όλα τα μαθήματα και οι δραστηριότητες της εβδομάδας. Έτσι, το παιδί θα μπορεί να ανατρέχει εκεί, όταν δεν είναι σίγουρο για κάτι, αλλά και για να οργανώνει καλύτερα όχι μόνο το διάβασμα, αλλά και το χρόνο του.

Όμως, μην ξεχνάτε! Όπως είπαμε, το γραφείο προορίζεται για διάβασμα, εργασίες και συγκεκριμένες δραστηριότητες του παιδιού και δε θα πρέπει να αντικαταστήσει ή να καλύψει την ανάγκη και το δικαίωμά του για παιχνίδι. Μια άλλη όμορφη γωνιά μέσα στο δωμάτιο διαμορφωμένη για τη ψυχαγωγία και το παιχνίδι του θα ευνοήσει αυτό το διαχωρισμό και θα κάνει ξεκάθαρο στο παιδί, ότι μόλις τελειώσει με το διάβασμά του μπορεί να πάει να παίξει. Μη γεμίζετε, λοιπόν, το γραφείο με παιχνιδάκια και διάφορα διακοσμητικά αντικείμενα που είναι άσχετα με τα ενδιαφέροντά του.

Πέρα από την τυπική διάταξη (κρεβάτι, γραφείο, βιβλιοθήκη, ντουλάπα, ράφια) θα πρέπει να μεταμορφώσετε και μια γωνιά σε χώρο... ριλάξ! Ο πιο απλός τρόπος είναι να βάλετε σε κάποια ελεύθερη γωνιά του δωματίου μια άνετη πολυθρόνα, καθώς και μεγάλα μαξιλάρια. Επειδή στο μικρό δωμάτιο ο χώρος σίγουρα δεν επαρκεί για τις αυξημένες ανάγκες του παιδιού, θα πρέπει να εκμεταλλευτείτε τους τοίχους καθ' ύψος.

Όπου βρείτε κενό χώρο τοποθετήστε ντουλάπια και ράφια. Επίσης, εκατέρωθεν και επάνω από το παράθυρο μπορείτε να τοποθετήσετε μικρές βιβλιοθήκες - ράφια ή ένα modular system, που μετατρέπεται ανάλογα με τις ανάγκες.

Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και στη γωνία που βρίσκεται το κρεβάτι. Μικρά και μεγάλα ράφια θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τοποθέτησης και τακτοποίησης των βιβλίων, των περιοδικών και των παιχνιδιών του παιδιού.
 

Άλλα άρθρα

comments powered by Disqus

[X] Κλείσιμο Παράθυρου

Για να βλέπετε πρώτοι τα νέα άρθρα κάνετε click στο Like button


0.0286