ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΜΗΤΕΡΑ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΠολλές μητέρες προβληματίζονται όταν πρέπει να επιστρέψουν στη δουλειά. Σκέφτονται ότι οι εργαζόμενες φίλες τους έχουν βρει Κάποιους τρόπους να προλαβαίνουν όλες τους τις υποχρεώσει. Αν ρωτούσατε φίλες και γνωστές πώς τα βγάζουν πέρα και καταγράφατε τις απαντήσει τους, το αποτέλεσμα θα ήταν κάτι σαν αυτό το βιβλίο: αληθινές συμβουλές από αληθινούς ανθρώπους.

Το πιο δύσκολο για μια εργαζόμενη μητέρα είναι να βάλει προτεραιότητες. Είναι τόσο πολλά αυτά που πρέπει να κάνει και τόσο λίγος ο χρόνος, που πρέπει να αποφασίσει τι είναι πιο σημαντικό. Στη θεωρία νομίζουμε ότι μπορούμε να τα έχουμε όλα: καριέρα, γάμο, παιδιά και χρόνο για τον εαυτό μας. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Η φροντίδα μιας οικογένειας δεν είναι εύκολο πράγμα. Πρέπει να αφήνουμε στην άκρη τις δουλειές του σπιτιού για να είμαστε με τα παιδιά, να δουλεύουμε λιγότερο για να βλέπουμε τους συζύγους μας ή να δουλεύουμε περισσότερο και να μην έχουμε χρόνο για τον εαυτό μας.

Η πρώτη δυσκολία είναι να συνειδητοποιήσετε ότι δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα και να μη νιώθετε ενοχές γι' αυτό. Είναι δύσκολο να απαλλαγείτε από τις ενοχέε, αλλά η ανησυχία και οι τύψεις είναι χάσιμο χρόνου και ενεργείας. Το επόμενο βήμα είναι να μάθετε να μοιράζετε τις δουλειές. Δώστε κάποιες ευθύνες του σπιτιού και σε άλλα μέλη της οικογένειας. Κάντε το ίδιο και στη δουλειά.

Διαβάζοντας το πιο κάτω, θα δείτε ότι μερικές συμΒουλές είναι αντικρουόμενες. Κάτι που είναι αποτελεσματικό για μια οικογένεια δεν είναι για μια άλλη. Ο στόχος είναι να προταθούν διάφορες λύσεις σε δυσκολίες που όλοι αντιμετωπίζουμε. Μην τα κάνετε όλα. Κρατήστε μόνο ό,τι χρειάζεστε. Μια καλή ιδέα είναι να αρχίσετε από κάτι απλό. Ορισμένες συμΒουλές απαιτούν μεγάλη προσπάθεια. Αρχίστε από τις εύκολες.
Η ΑΡΧΗ
Δείτε την ακόλουθη λίστα και σημειώστε ποιός από την οικογένεια έχει αναλάβει ή. Προσθέστε δουλειές και ευθύνες που δεν περιλαμβάνονται. Έπειτα κοιτάξτε τη λίστα με προσοχή. Αν κάνετε σχεδόν τα πάντα εσείς, πρέπει να μοιράσετε τις δουλειές και σε άλλα μέλη της οικογένειας ή να πάρετε εξωτερική βοήθεια. Ομολογουμένως, αν είστε ο μόνος γονέας στο σπίτι και έχετε πολύ μικρά παιδιά, είστε πράγματι υπεύθυνη σχεδόν για όλα. Αν όμως έχετε σύντροφο ή αν τα παιδιά σας δεν είναι πολύ μικρά, όλοι μπορούν να συνεισφέρουν. Κάντε ένα οικογενειακό συμβούλιο και μοιράστε τις ευθύνες.
 

Μια συνηθισμένη μέρα

Ξύπνημα παιδιών
Πλύσιμο
Χτένισμα
Ντύσιμο
Πρωινό
Ετοιμασία σάκας/τσάντας του μωρού
Μεταφορά στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό
Παραλαβή από το σχολείο ή τον παιδικό σταθμό
Μεταφορά σε μαθήματα και 6paompioinies
Επίβλεψη διαβάσματος στο σπίτι
Μαγείρεμα
Στρώσιμο τραπεζιού
Μάζεμα τραπεζιού
Πλύσιμο πιάτων
Καθάρισμα τραπεζιού
Σκούπισμα κουζίνας/τραπεζαρίας
Επίβλεψη μπάνιου
Πιτζάμες
Επιλογή ρούχων επόμενης μέρας
Βούρτσισμα δοντιών
Διάβασμα παραμυθιών
Σβήσιμο φώτων
Επιβολή ύπνου
 

Άρρωστα παιδιά

Παραμονή στο σπίτι
Μεταφορά στο γιατρό
Προσαρμογή προγράμματος των άλλων παιδιών
Διευθέτηση άλλης φροντίδας
 

Καθάρισμα

Σαλόνι
    συγύρισμα
    σκούπισμα
    ξεσκόνισμα
Τραπεζαρία
    συγύρισμα
    σκούπισμα
    ξεσκόνισμα
Κουζίνα
    σφουγγάρισμα
    πλυντήριο πιάτων
    καθάρισμα νεροχύτη και άλλων επιφανειών
Καθημερινό δωμάτιο
    μάζεμα παιχνιδιών
    σκούπισμα
Μπάνιο
    καθάρισμα ειδών υγιεινής
    σφουγγάρισμα
Δωμάτιο παιδιών
    στρώσιμο κρεβατιού
    μάζεμα παιχνιδιών
    σκούπισμα
Δωμάτιο μεγάλων
    στρώσιμο κρεβατιού
    συγύρισμα
    σκούπισμα
Άδειασμα σκουπιδιών
 

Πλύσιμο ρούχων

Μάζεμα άπλυτων ρούχων
Αλλαγή πετσετών
Αλλαγή σεντονιών
κρεβάτια παιδιών
κρεβάτια μεγάλων
Πλύσιμο ρούχων
Ξεχώρισμα ρούχων
Τακτοποίηση στις ντουλάπες
 

Ψώνια

Γράψιμο λίστας
Αγορά ειδών
Τακτοποίηση στα ντουλάπια
 

Εξωτερικές Δουλειές

Καθαριστήριο
Τράπεζα
Φαρμακείο
Σχολικά είδη
Αγορά ρούχων των παιδιών
Επισκέψεις στο γιατρό
 

Αυτοκίνητο

Βενζίνη
Σέρβις
Πλύσιμο
 

Οργάνωση

Συνεννοήσεις με μπέιμπι-σίτερ
Παιχνίδι με άλλα παιδιά
Σχεδιασμός πάρτι
Ιδιαίτερα μαθήματα
 

Σχολείο

Συναντήσεις γονέων
Επικοινωνία με δασκάλους/καθηγητές
 
http://www.newmommy.gr/public/upload/images/53650c45ba1be_515598b044b9e_super_mom_action_figure2.jpg

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ

Από πού να αρχίσουμε; Έχουμε άπειρα πράγματα να κάνουμε και ελάχιστο χρόνο να σκεφτούμε. Ορισμένα πράγματα φαίνονται αυτονόητα, αλλά συχνά, όταν μας απορροφούν οι λεπτομέρειες, παραβλέπουμε την ουσία. Ξεχνάμε πόσο αγαπάμε τα παιδιά μας, παρά τις απαιτήσει και τα προβλήματα τους. Ξεχνάμε πόσο μας ενδιαφέρει η δουλειά μας όταν δεν προλαβαίνουμε να την κάνουμε καλά και παράλληλα να φροντίσουμε το σπίτι. Μας κυνηγάνε ένα σωρό υποχρεώσει. Άς αρχίσουμε, λοιπόν.
 
Το χιούμορ βοηθάει.
Διατηρήστε το με κάθε τρόπο.
 
Έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες.
 
Όλα θα γίνουν σιγά σιγά.
Ο σχεδιασμός εκ των προτέρων βοηθάει. Η ανησυχία εκ των προτέρων, όχι. Περιορίστε τη μόνο σε όσα έχετε να κάνετε σήμερα.
 
Μια αγαπημένη οικογένεια είναι πιο σημαντική από ένα καθαρό σπίτι.
Προσπαθήστε να θυμάστε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα γιατί κάνατε παιδιά και πόσο τα αγαπάτε. Βρείτε χρόνο να είστε μαζί τους.Ακούστε τα παιδιά σας.
Μάθετε τι τους δίνει χαρά, τι τα προβληματίζει. Αν δεν είστε διαθέσιμη τη στιγμή που θέλουν να σας μιλήσουν, συμφωνήστε από πριν ποια ώρα της ημέρας βολεύει για να κουβεντιάσετε.
 
Συμβιβαστείτε.
Δεν είστε αναγκασμένη να ανταποκρίνεστε στα κριτήρια των άλλων. Αγοράστε την τούρτα γενεθλίων, μην τη φτιάξετε μόνη σας. Μόνο εσείς είστε σε θέση να κρίνετε τι μετράει περισσότερο για σας.
 
Μην τιμωρείτε τον εαυτό σας.
Όταν βάζετε τιμωρία τα παιδιά, συχνά τιμωρείτε και τον εαυτό σας. Αν τους απαγορεύσετε να δουν κινούμενα σχέδια στην τηλεόραση το πρωί του Σαββάτου, θα χάσετε τον ύπνο σας. Η τιμωρία θα είναι χειρότερη για σας παρά για τα παιδιά.
 
Βρείτε τρία τέσσερα άτομα που να μπορούν να σας βοηθήσουν την τελευταία στιγμή.
Συνεννοηθείτε με άλλους γονείς να παίρνετε ο ένας τα παιδιά του άλλου από το σχολείο σε περίπτωση ανάγκης.
 
Έχετε φίλους με παιδιά λίγο μεγαλύτερα από τα δικά σας.
Έτσι ξέρετε ποιον να ρωτήσετε όταν χρειάζεστε μια συμβουλή. Το πιθανότερο είναι ότι οι φίλοι σας έχουν ήδη αντιμετωπίσει ένα παρόμοιο πρόβλημα και μπορούν να σας βοηθήσουν.
 
Έχετε την τσάντα του μωρού έτοιμη δίπλα στην πόρτα ή στο αυτοκίνητο.
Εκτός από πάνες και μωρομάντιλα, φροντίστε να περιέχει μερικά ρούχα, παιχνίδια και κάτι πρόχειρο για φαγητό (και για σας).
 
Έχετε μια τσάντα και για τα μεγαλύτερα παιδιά.
Ένα παιδί τριών χρονών μπορεί να χρειαστεί ρούχα, εσώρουχα, κάλτσες, αντηλιακό, μπισκότα, χυμό, χαρτοπετσέτες, μωρομάντιλα κ.λπ.
 
Έχετε ορισμένα είδη πρώτης ανάγκης στο αυτοκίνητο.
Σνακ, τσιρότα και χαρτομάντιλα - είναι χρήσιμα ακόμα και για τους μεγάλους.
 
Ετοιμάστε μια λίστα με ό,τι πρέπει να έχετε μαζί σας σε κάθε έξοδο από το σπίτι.
Κολλήστε τη δίπλα στην πόρτα για να τη Βλέπετε πριν βγείτε έξω.
 
Μάθετε τα στοιχειώδη για την ανάπτυξη των παιδιών.

Είναι σημαντικό να ξέρετε περίπου τι να περιμένετε από το παιδί σας σε κάθε ηλικία. Φυσικά κάθε παιδί είναι διαφορετικό, αλλά Βοηθάει να ξέρετε, για παράδειγμα, ότι κατά κανόνα ένα παιδί πέντε χρονών μπορεί να ντυθεί μόνο του.
 
Αν έχετε μεγαλύτερα παιδιά, συζητήστε μαζί τους το πρόγραμμα τους.
Αντί να επιβάλετε μια προκαθορισμένη ώρα επιστροφής στο σπίτι, ρωτήστε τα πού έχουν να πάνε και με ποιον. Αν για κάποιο λόγο δεν μπορούν να είναι πίσω στην ώρα τους, πρέπει να τηλεφωνούν και να σας ενημερώνουν, θα δείτε ότι τα παιδιά είναι συχνά πιο συντηρητικά στα όρια τους απ' όσο θα ήσασταν εσείς. Σε κάθε περίπτωση, εσείς είστε οι γονείς και η τελική απόφαση είναι δική σας.

 
 

Άλλα άρθρα

comments powered by Disqus

[X] Κλείσιμο Παράθυρου

Για να βλέπετε πρώτοι τα νέα άρθρα κάνετε click στο Like button


0.06105